IPCC organisation och arbetssätt

VAD ÄR IPCC ?

Först och främst FN:s klimatpanel IPCC är ett politiskt organ och inte ett vetenskapligt.

vad är ipcc united nations

Panelen består av 194 representanter för statliga regeringar. Av dessa diplomater är det stora flertalet byråkrater snarare än aktiva forskare.

Den svenska regeringens förhandlingar med IPCC sköts av ett statligt verk, inte av universitet och högskolor där den vetenskapliga spetskompetensen finns.

Panelen sammanträder årligen och har den formella beslutande makten i arbetet med att ta fram en IPCC-rapport som utvärderar det vetenskapliga kunskapsläget rörande klimatförändringar.

Panelen utser IPCC:s ordförande och Byrå, vilka har den verkställande makten och därmed i praktiken avgör vad som kommer att stå i rapporten.

Byrån utgörs av IPCC:s ordförande, dess tre vice ordförande, samt ytterligare 27 personer med ordet ”ordförande” i sin funktionsbeskrivning. När jag talar om IPCC:s ledning avser jag Byrån samt övriga personer (t. ex. koordinerande huvudförfattare och granskningsredaktörer) med ett övergripande inflytande på IPCC:s vetenskapliga bedömningar.

vad är ipcc

Utvärderingen av det vetenskapliga kunskapsläget görs av Byrån och huvudförfattare som utses av Panelen på Byråns förslag. Huvudförfattarna är experter inom något av de hundratals problemområden, som beaktas av IPCC, och skriver samman rapportbidrag för sina egna specialområden.

Expertbidragen sammanställs under ledning av koordinerande huvudförfattare till kapitel i rapportens tre huvuddelar. När utkast till hela rapporten färdigställts ges IPCC:s experter, externa granskare samt regeringsrepresentanter möjlighet att lägga fram ändringsförslag i två omgångar.

IPCC:s ledning avgör i förhandlingar med de politiska representanterna vilka ändringsförslag som ska beaktas och fastställer därmed hur den slutliga versionen ska se ut. Ledningen utformar också rapporternas politiskt betydelsefulla ”Sammanfattning för beslutsfattare” och”Syntesrapport” i förhandlingar med Panelens regeringsrepresentanter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.