Kategorier
växthuseffekt

Koldioxiden och växthuseffekten

Koldioxidens roll för uppvärmningen är oklar

Det är många faktorer förutom växthusgaserna som påverkar klimatet på jorden. De sedan länge kända faktorerna handlar om variationer i jordens rotation, variationer i jordbanan, jordaxelns lutning, förändringar i jordens magnetfält, havsströmmar och solens aktivitet för att bara nämna några.

Vattenånga är den växthusgas som strålningsmässigt helt överlägset påverkar atmosfärens temperaturbalans mest. Det är alltså inte koldioxiden. Rent strålningsfysikaliskt leder en fördubbling av halten koldioxid i atmosfären till en temperaturökning på cirka
en grad. När atmosfären värms upp av växthusgaser (vattenånga, koldioxid och metan) klarar den att hålla mer vattenånga. Detta anses leda till en förstärkning av växthuseffekten. Hur stor denna effekten är råder det lite olika meningar om, inte minst därför att högre vattenhalt kan ge en negativ feedback genom att det kan skapas fler moln som reflekterar tillbaka solljuset innan det når jordytan (högre albedo). Samtidigt är det just hypotesen om att koldioxiden påverkar betydligt mer än bara en grad vid en fördubbling av halten som har lett till alarmismen och rädslan för en klimatkris.

Observationerna visar på en mycket modest så kallad klimatkänslighet där den långsiktiga temperaturtrenden ligger på i storleksordningen +1,1 till +1,3 grader på 100 år. Modellerna som förutsätter en högre förstärkningseffekt från vattenångan visar på en högre trend. Om för-
stärkningseffekten från vattenånga, dvs. klimatkänsligheten är så låg som observationer från satellitmätningar indikerar så föreligger inget ”klimathot” baserat på en ökad koldioxidhalt i atmosfären.

Bilar som kör på en hektisk gata i staden på kvällen.  Bakljusen på bilarna lyser rött.

Ett svar på ”Koldioxiden och växthuseffekten”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.