Kategorier
växthuseffekt

Växthuseffekt och orkaner

TROPISKA ORKANER OCH ANDRA VIRVELSTORMAR 

jordens mest fruktade och förödande Tropiska orkaner är ett av oväder som ofta ger upphov till omfattande skador när det drabbar bebyggda områden. De tropiska orkanerna förekommer i sex olika områden på jorden, fyra på norra hemisfären och två på den södra. Det största antalet och de mest förödande uppträder i tropiska Atlanten och i västra Stilla havet under sensommar och höst. De förra är mest kända för den svenska allmänheten. De tropiska orkanerna drivs av ångbildningsvärmen i den kraftiga nederbörden och kräver normalt havstemperaturer på minst 26 °C. En hög havstemperatur är emellertid bara en nödvändig förutsättning, inte en tillräcklig. Intressant är att i genomsnitt bara några promille av nederbörden i orkanen omvandlas till vindenergi. Är den vertikala vindskjuvningen (det vill säga förändring i vindhastighet eller vindriktning med höjden) för kraftig, förhindras orkanutvecklingen och de kraftiga vindarna uteblir. 

hurricane vatten och moln växthuseffekten

Luftmassan dämpar instabilitet

En annan återhållande faktor är stabiliteten i luftmassan som dämpar par de instabila regnmolnen, som är de som driver orkanen Sådana processer är huvudorsaken till den stora variabiliteten hos de tropiska orkanerna från år till år. Det är främst av denna anledning som det är så få orkaner i tropiska Atlanten under El Niño-händelser och motsatsen under La Niña-händelser, då det är kallare vatten i östra Stilla havet. Orsaken är att Niñoår ger upphov till kraftig vindskjuvning över de områden i Västindien där de Atlantiska orkanerna normalt bildas. Av liknande skäl bildas det tropiska orkaner i norra Indiska oceanen bara före eller efter monsunsäsongen. 

Arktiska virvelstormar

Även i Arktis förekommer det vintertid små intensiva virvelstormar (polar lows), speciellt i situationer med mycket kall luft över öppet hav. Dessa är mindre kända i Sverige men däremot välkända i Norge. De uppträder huvudsakligen under högvintern. Tidigare var de svåra att förutsäga och utgjorde ett stort problem för fiskare i norra delen av Norska havet och Barents hav. Idag har prognoserna för polarvirvlar tydligt förbättrats. De påminner i vissa avseenden om tropiska orkaner, men energin kommer i stor utsträckning också från havsvärmen som kan uppgå till 100- tals W/m2 i sådana vädersituationer. 

kallt frysande klimat vad är växthuseffekten

Ett helt annat slag av virvelstormar/tornador är speciellt vanliga under våren och främst i den amerikanska Mellanvästern, men finns även i Sverige under namnet tromber eller strotromber. I USA är tornador förhärjande, och hela småstäder kan jämnas med marken med omfattande skador och stor förlust av människoliv.  Problemet är att tornador normalt har en utsträckning på som mest några kilometer och en livstid på endast några timmar och inte sällan kortare. Meteorologerna kan därför bara ge allmänna varningar någon dag eller några dagar i förväg. När tornadon utvecklas får man förlita sig på lokala varningar och snabbt ge sig ned i bostadens tornadokällare och hoppas att man skall klara sig. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.